donner boekenprijs 86x120

 Steden van Erasmus is genomineerd voor de Donner Boekenprijs 2018.

Dit is een publieksprijs waarbij alle stemmen tellen!

Doe mee en stem op: https://www.donner.nl/donner-boekenprijs-2018

donner boekenprijs 86x120

Recensies:

Deze rehabilitatie van Rotterdam is terecht, en Houweling brengt daarbij een aantal feiten en anekdotes over de Maasstad bij elkaar die de moeite van het lezen waard zijn en voor sommige mensen het beeld van de Tachtigjarige Oorlog zullen aanvullen.
Geschiedenis Magazine (Oktober 2017)

Met deze verhandeling heeft Houweling een mooie bijdrage gegeven aan het ontkrachten van een aantal historische mythes. Dat moet de rol zijn van elke goeie historicus.
Uitgelezen boeken (Alek Dabrowski)

Het boek van Houweling roept op tot een bijstelling van de Nederlandse geschiedenis op het punt van de mythe dat de noordelijke Nederlanden vooral een Calvinistische traditie kennen van de koopman-dominee die om handelsredenen tolerant kan zijn...
Kroniek Roterodamum (Sjaak van der Velden, 31 aug. 2017)

Nieuwe kijk op de

Nederlandse Opstand

PERSBERICHT, Rotterdam, 29 mei 2017

Het erasmianisme was voor de Noordelijke Nederlanden aan het begin van de opstand tegen de Spanjaarden belangrijker dan het calvinisme. Steden met een sterke erasmiaanse traditie, zoals Rotterdam en Gouda, vormen even goed de basis voor de beroemde Nederlandse tolerantie als het Amsterdam van de zeventiende eeuw.

Dat schrijft auteur Feico Houweling in zijn nieuwe boek Steden van Erasmus, De opmerkelijke rol van Rotterdam en Gouda in de Nederlandse Opstand. Het is gebaseerd op onderzoek naar de invloed van het erasmianisme in Holland in de zestiende eeuw en de doorwerking van de gebeurtenissen toen in onze tijd.

‘Het erasmianisme heeft eind zestiende eeuw plaats moeten maken voor het calvinisme en is daardoor goeddeels uit de geschiedenisboeken verdwenen’, zegt Houweling. ‘Zonder chauvinistisch te worden werpt dit boek een heel nieuw licht op de bijdrage van steden als Rotterdam en Gouda aan de Nederlandse tolerantie. Een nieuwe waardering daarvan kan leiden tot een nieuwe, ongebruikelijke kijk op het Nederland van vandaag.’

Feico Houweling (1954) is schrijver en verteller van geschiedenis. In 2011 won hij een European Podcast Award voor zijn serie podcasts over de historie van de Lage Landen. In 2015 ontving hij uit handen van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de Erasmusspeld voor zijn culturele verdiensten voor de stad Rotterdam.

Het eerste exemplaar van het boek is op woensdagmiddag 7 juni om 16.00 uur voor een gezelschap van Rotterdamse historici overhandigd aan Theo Kemperman, directeur van de Rotterdamse bibliotheek en daarmee beheerder van de wereldwijd vermaarde Erasmuscollectie in de Maasstad.

 

Steden van Erasmus, De opmerkelijke rol van Rotterdam en Gouda in de Nederlandse Opstand
Reeks Historische Publicaties Roterodamum, nr. 197
Auteur: Feico Houweling
Uitgever: Hoor! Geschiedenis, Rotterdam
ISBN Paperback 978-94-92696-01-4
144 blz.
Winkelprijs € 17,95 (Hier bestellen)

Nu ook als luisterboek: bestel hier! (€ 12,95)